top of page
  • kris9449

De hypothecaire lening

Bijgewerkt op: 24 aug. 2021

Vandaag de dag is het lang niet zo gemakkelijk meer om een eigen woning te financieren. Iedereen heeft financiële steun nodig om een woning te kopen of te bouwen. En dat is waar de hypothecaire lening voor dient.

Wat is een hypothecaire lening?

Met de hypothecaire lening kan je een onroerend goed financieren. Denk daarbij aan de financiering van een huis, een appartement, maar ook aan de financiering van een stuk grond of verbouwingswerken. Wanneer u een hypothecaire lening aangaat, zal de kredietverstrekker een hypotheek vragen op het onroerend goed. De woning dient dan als onderpand voor de lening. Waarom doen we dit? Dit geeft de kredietverstrekker namelijk een zekerheid. Wanneer iemand zijn lening dan niet meer afbetaalt, kan de kredietverstrekker de woning verkopen om zo het geleende geld terug te krijgen. Dat is natuurlijk het rampscenario en we doen er alles aan om dat niet zo ver te laten komen. Want HelloDeevie gaat steeds samen met jou na wat financieel haalbaar is.

Een hypothecaire lening met een vaste of variabele interestvoet?

Wanneer u een hypothecaire lening aangaat, kiest u voor een vaste of variabele interestvoet.

Vaste rentevoet

Zoals de naam al doet vermoeden, betaalt u met de vaste interestvoet gedurende de volledige looptijd van de hypothecaire lening hetzelfde rentepercentage. Het voordeel: wanneer de rente stijgt, betaalt u nog steeds hetzelfde, lagere rentepercentage. Omgekeerd geld hetzelfde. Wanneer de interestvoet daalt, zal u uw contract ook niet meer kunnen aanpassen en betaalt u een hogere rente dan op de markt wordt aangegeven. Wanneer u zekerheid wil, kiest u dus best voor een vaste rentevoet. U weet dan exact hoeveel u elke maand moet betalen gedurende de volledige looptijd van de hypothecaire lening.

Variabele rentevoet

De variabele interestvoet kan daarentegen wel dalen of stijgen en wordt aangepast aan de markt. Dit wil zeggen dat de interestvoet om de zoveel tijd wordt herzien gedurende de looptijd van de hypothecaire lening. Hoe vaak dat gebeurt, hangt af van de formule. Zo kan de rente bijvoorbeeld elke jaar worden herzien, maar ook elke 10 jaar. Wanneer de rente stijgt of daalt, zullen uw maandelijkse lasten ook stijgen of dalen. Het voordeel hierbij is dat u steeds de rente van de markt betaalt.

Natuurlijk zijn er grenzen aan het dalen of stijgen van de interestvoet. Als consument ben je dus beschermd tegen een sterk toenemende rente. Maar tegelijk zal het rentepercentage ook niet blijven dalen en is er een beperking bij een eventuele sterk afnemende rente.

De variabele formule drukken we vaak uit als volgt:

  • 1/1/1: we herzien elk jaar het tarief

  • 3/3/3: we herzien om de drie jaar het tarief

  • 5/5/5: we herzien om de vijf jaar het tarief

  • 10/5/5: U heeft de eerste 10 jaar dezelfde interestvoet en we herzien het daarna om de 5 jaar

Kosten van een hypothecaire lening

Er zijn verschillende kosten verbonden aan een hypothecaire lening. Deze kosten zijn gebaseerd op het bedrag dat geleend werd en bevat:

  • De registratierechten

  • De hypotheekrechten

  • Ereloon van de notaris

  • Aktekosten

Wil je eens kijken hoeveel dit voor jou zal kosten? Dat kan via: https://www.notaris.be/rekenmodules

Verzekering voor de hypothecaire lening

Als u een hypothecaire lening afsluit kan u natuurlijk een schuldsaldoverzekering afsluiten. Dit is niet verplicht, maar is wel aan te raden. Uw partner of andere erfgenamen zijn dan beschermd bij onderwacht overlijden als de lening nog niet volledig afbetaalt. Wat houdt dit nu precies in? Dit wil zeggen dat een verzekering de terugbetaling van het verzekerde bedrag of een deel ervan garandeert indien je overlijdt nog voordat het volledige bedrag afbetaald is. Daarnaast zal de kredietverstrekker u wel verplichten om een brandverzekering te nemen. Als u een hypothecaire lening aangaat bij HelloDeevie kan u de brandverzekering ook steeds bij ons afsluiten. Het is zelfs mogelijk dat u de brandverzekering dan aan een voordelig tarief kan verkrijgen. Natuurlijk mag u zelf kiezen bij wie u uw brandverzekering afsluit en kan u dit ook bij een andere bank of kredietmakelaar doen.


Interesse in een hypothecaire lening bij HelloDeevie? Contacteer ons i.v.m. de huidige tarieven om vul het aanvraagformulier in.

86 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page