top of page
  • Francois Munier

1% van de mensen bezit 90%



De uitspraak "1% van de mensen bezit 90% van de rijkdom" verwijst naar de ongelijkheid in vermogensverdeling in veel landen. Dit is een statistiek die vaak wordt gebruikt om te illustreren hoezeer de rijkdom in sommige samenlevingen geconcentreerd is in de handen van een kleine groep mensen. Het is echter belangrijk om te beseffen dat deze statistiek niet van toepassing is op alle landen. Vermogensongelijkheid verschilt sterk per land en kan worden beïnvloed door verschillende factoren, zoals de mate van inkomensongelijkheid, economische groei en overheidsbeleid.


De essentie : het water vloeit naar de zee. Zij die al veel geld hebben kunnen vaak makkelijk nog meer verdienen. Met geld kun je geld maken.

Bovendien kan deze statistiek veranderen afhankelijk van hoe je "rijkdom" definieert. Bijvoorbeeld, als we "rijkdom" definiëren als bezittingen zoals vastgoed en aandelen, kan de verdeling van rijkdom anders uitpakken dan wanneer we alleen kijken naar inkomen. Het is belangrijk om te werken aan het verminderen van vermogensongelijkheid, omdat deze kan leiden tot een grotere kloof tussen arm en rijk en mogelijk sociale en economische problemen kan veroorzaken. Dit kan worden bereikt door middel van beleidsmaatregelen die gericht zijn op het verhogen van de inkomensmobiliteit, het verhogen van de belastingen voor de rijkste mensen en het bieden van meer economische kansen voor iedereen.


Kun je rijk worden of word je rijk geboren?


De vraag of je rijk kunt worden of rijk wordt geboren, is een veelbesproken onderwerp in de samenleving. Er is geen eenduidig antwoord op deze vraag, omdat rijkdom afhankelijk is van verschillende factoren, waaronder persoonlijke inzet, omgevingsfactoren en geluk. Het is mogelijk om rijk te worden door hard te werken, slimme beslissingen te nemen en kansen te benutten. Mensen kunnen bijvoorbeeld ondernemers worden en succesvolle bedrijven opzetten, investeren in aandelen en onroerend goed, of een goedbetaalde carrière nastreven in een winstgevende sector.



Aan de andere kant zijn er mensen die geboren zijn in rijke families en daardoor een voordeel hebben in het opbouwen van hun eigen rijkdom. Zij kunnen bijvoorbeeld al toegang hebben tot kapitaal, netwerken en kansen vanwege hun achtergrond.

Het is echter belangrijk om te benadrukken dat afkomst of afkomst alleen niet bepalend is voor succes of rijkdom. Er zijn tal van voorbeelden van mensen die van bescheiden afkomst zijn opgeklommen en succesvol zijn geworden door hard werken, doorzettingsvermogen en slimme beslissingen. Evenzo zijn er mensen uit rijke families die niet succesvol zijn geworden. Uiteindelijk zijn er geen garanties als het gaat om het opbouwen van rijkdom. Succesvolle mensen hebben vaak hard gewerkt en hebben kansen benut, maar er kan ook sprake zijn van geluk en externe factoren die een rol spelen.


Wat is het mattheus effect?



Het Matteüs-effect verwijst naar het idee dat degenen die al een voordeel hebben, meer voordelen krijgen ten koste van degenen die al een nadeel hebben. Het is gebaseerd op een passage uit het Evangelie volgens Matteüs in de Bijbel: "Want aan wie heeft, zal gegeven worden, en hij zal overvloedig hebben; maar wie niet heeft, van hem zal zelfs wat hij heeft, ontnomen worden" (Matteüs 25:29).

Het Matteüs-effect is een veelvoorkomend fenomeen in de samenleving en kan van invloed zijn op verschillende gebieden, waaronder onderwijs, gezondheidszorg, werkgelegenheid en economische ongelijkheid. Mensen met een voorsprong hebben vaak betere kansen om nog verder vooruit te komen, terwijl degenen die al een achterstand hebben, meer kans hebben om verder achter te blijven.


Matteüs 25:29 : "Aan wie heeft, zal gegeven worden, en hij zal overvloedig hebben; maar aan wie niet heeft, zal zelfs wat hij heeft, ontnomen worden."

Een voorbeeld van het Matteüs-effect in het onderwijs is dat kinderen die op jonge leeftijd al goed presteren, vaak betere kansen hebben om in de toekomst te slagen. Ze krijgen bijvoorbeeld meer aandacht van hun leraren, hebben betere middelen tot hun beschikking en krijgen vaak meer ondersteuning van hun ouders. Als gevolg daarvan hebben ze meer kans om goede cijfers te halen en toegang te krijgen tot prestigieuze scholen en universiteiten. Het is belangrijk om het Matteüs-effect te erkennen en te werken aan manieren om het te verminderen, zodat iedereen gelijke kansen heeft om te slagen. Dit kan onder meer door het bevorderen van gelijke toegang tot onderwijs, gezondheidszorg en werkgelegenheid, en het aanpakken van economische ongelijkheid.


Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page